КЗК ще проверява цените на основните хранителни продукти.  За това

...
КЗК ще проверява цените на основните хранителни продукти.  За това
Коментари Харесай

КЗК ще проверява цените на основните хранителни продукти

КЗК ще ревизира цените на главните хранителни артикули.  За това изискват информация и доказателства от производители, снабдители, търговски вериги, КЗП и други органи. Повод за инспекцията е цената на олиото.

Ще ревизират цените на захар, брашно, олио, ориз и варива, както и млечни и месни артикули, съобщи нюз.бг.

В същото време прецизират, че въпроси, свързани със далавера на разнообразни пазари, не са от компетентността на Комисия за защита на конкуренцията. Повишаването на цените на избрани артикули би могло да съставлява нарушаване на Закон за защита на конкуренцията единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, като напр. повишаване на търсенето или на цената на индустриалните първични материали, а е резултат от в съгласие или координирано поведение на пазарните участници или корист с господстващо или монополно състояние.

От комисията приканват да им изпращат информация и/или доказателства за вероятно антиконкурентно държание.

Нарушенията на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) може да се показват, както в съществуването на забранени съглашения и съгласувани практики сред тези предприятия, по този начин и в разпространяването на рекламно-информационни материали за предлагането например на слънчогледово олио, макар неналичията или незадоволителните складови наличия на продукта при търговците на дребно, както и друго непозволено държание, представляващо нелоялна конкуренция.

Изискани са материали, нужни за инициирането на произвеждане пред Комисия за защита на конкуренцията за определяне на нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, възможното санкциониране на предприятията - извършители и постановяване на незабавното преустановяване на непозволените практики.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР